Počeo još jedan sajam potrošačke elektronike - CES 2013

Bez autora
Jan 08 2013

Posle višemesečnih priprema Sajam potrošačke elektronike (CES) je otvoren. Do 11. januara Las Vegas će biti domaćin ovog tradicionalnog sajma, koji se održava od 2004. godine, a na kome će vodeće svetske IT kompanije predstaviti svoje nove proizvode. Ove godine će na sajmu nastupiti oko tri hiljade kompanija koje dolaze iz celog sveta.Neke od poznatijih su Samsung, Panasonic, Sony, LG i Huawei. Tako je na konferenciji za novinare kompanija Lenovo predstavila svoj model gigantskog PC računara dijagonale 27 inča pod nazivom IdeaCentre Horizon Table PC, koji je i prvi “interpersonalni” računar, koji podržava operativni sistem Windowsu 8.

Počeo još jedan sajam potrošačke elektronike - CES 2013Posle višemesečnih priprema Sajam potrošačke elektronike (CES) je otvoren. Do 11. januara Las Vegas će biti domaćin ovog tradicionalnog sajma, koji se održava od 2004. godine, a na kome će vodeće svetske IT kompanije predstaviti svoje nove proizvode.

Ove godine će na sajmu nastupiti  oko tri hiljade kompanija koje dolaze iz celog sveta. Neke od poznatijih su Samsung, Panasonic, Sony, LG i Huawei.

Tako je na konferenciji za novinare kompanija Lenovo predstavila svoj model gigantskog PC računara dijagonale 27 inča pod nazivom IdeaCentre Horizon Table PC, koji je i prvi “interpersonalni” računar, koji podržava operativni sistem Windowsu 8. Računar je veličine stočića za kafu i za njim može da sedi četvoro ljudi, pa je dobio nadimak Coffee Table PC. Uređaj će se naći u prodaji od ovog leta po ceni od 1.699 američkih dolara.

Osim računara, predstavljeni su i TV uređaji sa gigantskim ekranima iz kompanija LG i Sony. LG je predstavio ultra HD televizor dijagonale 55 inča, koji je najmanji u seriji za 2013. godinu, jer je kompanija najavila i modele sa ekranima dijagonale 65 i 84 inča.

Model televizora koji je predstavio Sony je 4K definicije (ultradefinicije) i to OLED dijagonale 56 inča koji je za sada još uvek prototip. Kompanija Sony predstavila je još neke proizvode koji će biti lansirani do kraja ove godine, poput 4K televiora sa dijagonalama od 65 i 55 inča. Sony je takođe odlučio da svoj vodootporni smartfon Xperia Z predstavi upravo na CES-u, iako je planirano da se u javnosti prvi put pojavi krajem februara.

I Samsung je predstavio 4K televizore sa ekranima velike rezolucije i to ultra HD model od čak 85 inča i zvučnicima od 120 vati. Samsungov model S9 UHD TV je uređaj koji ima mogućnost konvertovanja HD snimaka u UHD slike, a tu je i tehnologija prepoznavanja glasa koja omogućava korisnicima da komande televizoru zadaju glasom. Ova kompanija predstavila je i Evolution Kit kojim sve mogućnosti nove generacije smart televizora mogu preneti na svoj prošlogodišnji model. Demonstrirani su i novi uređaji – tablet Galaxy Note 10.1 sa podrškom za 4G.

Novi model smart TV uređaja pod nazivom Viera predstavio je i Panasonic, dok se kompanija Sharp takođe pridružila grupi gigantskih ekrana predstavljajući svoj LED televizor sa dijagonalom od 90 inča.

Kompanija Intel je pre samog otvaranja ovogodišnjeg CES-a predstavila alatke koje će računare obogatiti određenim ljudskim osobinama. Na CES-u su predstavljeni načini na koje Intel želi da na računarima omogući čula sluha, dodira i vida, kao i moć govora, uz pomoć tehnologija prepoznavanja lica ili prepoznavanja pokreta.

Huawei najavio je predstavljanje uređaja iz kategorije koja se naziva “tabletofon”. Reč je o smartfonu dijagonale ekrana od 6,1 inča pod nazivom Ascend Mate, a koji je otporan na vodu i prašinu, sa ekranom u HD rezoluciji.

U svakom slučaju ovo je još jedan u nizi CES sajmova koji će biti veoma interesantan, a mi ćemo vas izveštavati o svim novitetima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik